Avicii, eller Tim Bergling som var hans riktiga namn, föddes som Tim Lidén år 1989 i Stockholm där han även växte upp. Avicii var diskjockey, musikproducent och remixare med stora framgångar, men tyvärr avslutade han sitt liv i april 2018. Hans musikskapande startade som en hobby när han som sextonåring började göra housemusik. Avicii fick skivkontrakt genom att lägga upp sina låtar på internetforum, och hans musik spreds gratis på stora bloggar under början av karriären. 2008 påbörjade han ett samarbete med Arash Pournouri, en klubbarrangör. Under 2010 släpptes en del singlar från Avicii, däribland singeln Bromance som nådde topp 20 på Belgiens, Nederländernas och Sveriges topplistor. Han fick också en etta på Beatportlistan med låten Seek Bromance. Det var nu Aviciis framgångar började växa och 2011 blev låten Sunshine med David Guetta och Avicii nominerad till en grammy.

I slutet av 2011 tog karusellen verklig fart och Avicii fick ett stort genombrott med sin låt Levels. Den blev en hit runt hela världen och innehåller samplad sång från Etta James låt Something’s got a hold on me. Med Levels vann Avicii priset årets låt 2011 på Grammisgalan. Med dessa framgångar blev det två konserter i början av 2012, en i Globen och en på Söderstadion. Biljetterna var väldigt åtråvärda och fans tältade till och med utanför entrén för att komma åt en biljett. Framgångarna fortsatte under året med låtar som I could be the one som han gjorde med Nicky Romero, han hade även spelning med ingen mindre än Madonna på Ultra Music Festival 2012 där han framförde sin remix på hennes låt Girls gone wild. Under detta framgångsrika år släppte han även singeln Silhouettes som nådde Spotifys topp 100-lista.

2013 och framåt

Avicii startade år 2013 en kampanj där folk kunde skicka in sina bidrag med melodier och beats, han kallade kampanjen Avicii X You. Kampanjen fick in hela 13 000 bidrag och låten X You skapades utifrån dessa bidrag. Aviciis debutalbum utkom 2013 och hade namnet True, och första singeln var den populära låten Wake Me Up. Den amerikanske sångaren Aloe Blacc sjunger i låten som blev en stor succé världen över, den låg bland annat etta på iTunes i över 60 länder och sålde guld och platina i 25 länder. Avicii vann många priser däribland P3:s pris för Årets dans 2013 och även Regeringens Musikexportpris för hans internationella framgångar som gett Sverige en positiv bild utåt. Aviciis framgångssaga bara fortsatte och 2014 började med att Wake Me Up blev Spotifys mest spelade låt någonsin med över 200 miljoner spelningar!

Fortsättningen på framgångarna

Avicii fortsatte vara framgångsrik och älskad av världen och släppte några singlar under 2014. Han var bland annat med och producerade Coldplays låt A sky full of stars som släpptes i mars 2014. Han bidrog även till ytterligare en låt av David Guetta; Lovers on the sun. En av singlarna som Avicii gav ut 2014 var ett samarbete med Robbie Williams och hade titeln The Days och han gjorde även en låt som hette The Nights som var en del av FIFA 15 soundtracket. Aviciis andra album kom först i oktober 2015 med namnet Stories och det innehöll låtar som Waiting for love och Broken Arrows. Även detta album blev populärt och Aviciis framgångssaga bara fortsatte. Men någonstans på vägen blev all stress från musikindustrin ett problem för Tim Bergling, och till sist orkade han inte fortsätta längre.

Aviciis sorgliga avslut

Abba från Sverige, ett sådant litet land i norr med en musikalisk tradition som skapade succé ute i världen. Bandet Abba bildades 1972 och bestod av de fyra bandmedlemmarna Björn, Benny, Anni-Frid och Agneta och allas inledningsbokstäver i namnet bildade kort och gott Abba. Musiken de komponerade tillsammans gav mersmak över hela världen och idag pratas det fortfarande om Sveriges största musikexport – någonsin. Även idag har Sverige mycket bra artister som slår utomlands, har fantastiska karriärer och har tjänat massor av pengar, men ändå räknas Abba som något av det största. Under 70-talet fanns band som till exempel The Beatles, Rolling Stones, The Eagles och många många fler. Abbas musik blev på något sätt en brygga mellan rocken och popen, den accepterades på grund av sin kvalitet även av icke-pop-lyssnare samtidigt som många kunde ta till sig texter och sånger direkt i hjärtat.

Alla fyra bandmedlemmarna hade en musikalisk bakgrund när de bestämde sig för att gå ihop och bilda ett band. Alla hade uppträtt för publik mer eller mindre sedan de var 14-15 år och hade kvaliteter av sällan skådat slag. Anni-Frids souliga sångröst, Agneta spelade piano, Björn skapade musik liksom Benny med banden the Hep Stars och Hootenanny hade de redan karriärer under sent 60-tal och tidigt 70-tal. En anledning både till Abbas tillkomst och avslut är de två giftermålen. Björn och Agnetha gifte sig 1971 och fick två barn tillsammans. Äktenskapet höll till 1979. Anni-Frid och Benny var gifta mellan 1978 och 1981. 1973 kom första albumet, Ring, Ring. Ett album på svenska som togs emot stort i Sverige och låten tog en tredjeplats i Eurovisionsfestivalen. 1974 var de med i Eurovisionsfestivalen med Waterloo och vann. Här fick övriga världen fick upp ögonen för det färgstarka och duktiga bandet från Sverige.

Största hitsen som spelas än idag

Abbas hits är otaliga och kommer och går i flera olika varianter och uppsättningar. Musiken används i musikaler och som intromusik till film och TV. Waterloo behöver vara med på topplistan då det var den låten de tävlade och vann Eurovisionsfestivalen 1974. Chiqiuita är en låt som visade på deras storhet världen över när de spelade in den på flera språk, bland annat spanska och där deras samstämmiga körsång framträder på riktigt. S.O.S hör till en av Agnetha Fältskogs bättre sånger och karakteriseras av hennes speciella röst och sätt att sjunga. Ett välkänt intro har låten Gimmie! Gimmie! Gimmie! och de är få som inte dras med i takterna. Likaså Money, money, money hör till de mest kända låtarna. Här finns en aning om att de driver lite med sig själva, de var vid den här tiden, 1976, välställda och tjänade mycket pengar.

Abba, vad gör de idag?

Bandet har aldrig avslutats men de har haft en lång viloperiod utan enstaka spelningar. Framför allt Anni-Frid och Agneta har haft väldigt låga profiler och levt så vanligt de har kunnat, medans grabbarna Björn och Benny har fortsatt med sina musikaliska karriärer både tillsammans och i andra konstellationer. De komponerar musik till film och musikal, spelar klassiskt i olika sättningar, investerar i musikaliska projekt. Hoppet av en återförening med alla fyra bandmedlemmarna, stod till invigningen av det nya Abba-museum som öppnade på Djurgården. Det lyckades nästan, tre av fyra var där. Agneta Fältskog hade en sedan länge inplanerad promotionturné och var som avtalat i London. Det är inte svårt att förstå att hon fortfarande har en aura av superstar runt omkring sig. 2018 har bandet återförenats och spelat in nya låtar och de planerar en Abba hologram tour – så spännande!

Världen och Abba

I London och England har de fortfarande en mycket speciell ställning i musikvärlden. Det är svårt att förklara riktigt varför då England själva har fantastiska pop- och rockgrupper som satt sina spår i de musikaliska historieböckerna. Även i Australien har de mycket hög status och visst, de var ett av de första banden som inte kom från ett engelskspråkigt land som sjöng på engelska, på riktigt bra engelska. Sedan har självklart kvaliteten på musik och sång gjort att bandet höll sin popularitet väldigt länge. Bara det att världen köar för att se musikalen Mamma Mia i USA eller filmen som baseras och kompletteras med musiken, där Meryl Streep och Pierce Brosnan och svensken Stellan Skarsgård gör sina roller säger en del av hur stora Abba är i världen utanför Sverige. När du själv är utomlands är Abba ett av de enklaste sättet att presentera ditt land och snabbt få ett godkännande.

Avicii meddelade i början av våren 2016 att han inte längre skulle turnera, men att han ändå skulle producera musik. Hans hälsa hade tagit sig en törn av det hårda turneringslivet och han hade fått bukspottkörtelinflammation. Hans sista konsert i Sverige hölls i Malmö i augusti 2016 och i december 2016 avslutade han sitt samarbete med sin manager Arash Pournouri. 2017 kom Avicii ut med en EP, och en dokumentär om Avicii med namnet Avicii; True Stories hade biopremiär i oktober 2017. I April 2018 fick dock sagan om Avicii ett sorgligt slut då Avicii begick självmord under en resa i Oman. Denna händelse berörde hela världen och många personer beklagade det inträffade. Avicii hade dock gjort klart ett nytt album innan hans liv tog sitt tragiska slut och skivan kommer ges ut postumt. Avicii har berört och kommer fortsätta beröra folk i många år till.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *