Sverige har genom tiderna haft flera stora och kända duktiga sångare och sångerskor. Många ut av dessa har även blivit internationellt erkända och även samarbetat med andra stora artister utomlands. Det är inte bara under 1990- talet och 80- talet som svenska artister och svensk musik har haft stora framgångar, även under tidigare årtal så som 40, 50, 60 och 70- tal har det funnits begåvade musiker och artister i landet. Några ut av de som man kan kalla för legender kommer att tas ut upp senare i denna artikel, men vi ska även gå igenom några personer som även de gjort ett stort avtryck på svensk musik på olika sätt, både inom landet och utomlands.

För få epitetet som populär sångare eller sångerska är det inte ett måste att man sjunger “fint”, utan det kan även handla om mer av en karakteristisk röst med en speciell känsla och ton. Det finns många definitioner av en bra röst. Vi har idag exempelvis artister som verkligen gjort sig ett namn genom åren, till exempel Tommy Nilsson, Tomas Ledin, Ulf Lundell, Eva Dahlgren, Marie Fredriksson, Charlotte Perelli, Pernilla Wahlgren med flera. Alla dessa artister är kända för olika kvalitéer, Tomas Ledin och Tommy Nilsson skriver fina kärleksballader och sjunger bra, Ulf Lundell har en mer karakteristisk lite skrovlig röst med djupa texter. Charlotte Perelli och Pernilla Wahlgren har starka schlagerröster, medan Eva Dahlgren har en mörk annorlunda stämma. Men alla är de populära.

Jussi Björling och Zarah Leander

En av de röster som tidigt blev enormt uppskattad redan under 1930-talet var vår kända och begåvade Jussi Björling. Han var en svensk operasångare som verkligen gjorde sig ett namn under 30-, 40-, och 50-talet. En sång som många kan ha hört honom sjunga genom åren är julsången “Oh helga natt”. Jussi blev även känd utanför Sverige i Europa och till och med i USA. Sångerskan och skådespelerskan Zarah Leander verkade även hon under Jussi Björlings tid, det vill säga under 1930-, 40- och 50- talet. Hon var väldigt vacker och hade en mörk speciell röst och var även känd för sina speciella yviga rörelser. Före och under andra världskriget så var Zarah Nazitysklands största filmstjärna.

Barbro Svensson “Lill-Babs”

En av våra absolut mest omtyckta och uppskattade sångerskor och artister i Sverige är utan tvekan Barbro Svensson, mest känd som “Lill-Babs”. Hon föddes 1938 i Järvsö i Hälsingland och dog tyvärr nyligen cirka 80 år gammal. Lill-Babs arbetade hårt som artist under hela sitt liv och ända fram till några veckor före sin bortgång våren 2018. Hon var och förblir en mycket uppskattad sångerska, inte främst på grund av att hon sjöng vackert, utan också på grund av hur hon berättade de texter hon sjöng och på det sätt hon alltid bjöd in publiken i sina shower. Lill-Babs var även väldigt älskad av det svenska folket för sin omtänksamhet gentemot alla hon träffade. Hon var även nära vän med den amerikanska musiklegenden Quincy Jones.

Carola Häggkvist

Om man där emot ska gå in på en svensk artist som verkligen är känd för sin kraftfulla röst, så är det Carola Häggkvist. Hon är idag 51 år gammal och har varit verksam som artist sedan 1983 då hon slog igenom som 16-åring när hon medverkade i den svenska melodifestivalen med låten “Främling” och tog hem hela tävlingen. Nästa succé blev åter igen i melodifestivalen med låten “Fångad av en stormvind” där hon vann den svenska tävlingen och sedan även hela Eurovision Song Contest år 1991. Det blev sedan tredje gången gillt år 2006 då hon åter igen vann den svenska uttagningen med låten “Evighet”. Carola är känd för sin starka och klara röst, som klarar av de flesta utmaningarna.

Helene Sjöholm

Helene Sjöholm är en av våra absolut mest kända musikalartister och sångerskor i Sverige. Hon fick sitt genombrott i musikalen “Kristina från Duvemåla” under 1990-talet, där musiken och texterna skrevs av Björn och Benny från gruppen ABBA. Helene gjorde där ett mycket populärt framträdande med låten “Du måste finnas” som lever kvar i många svenska hjärtan än idag. Förutom att kunna pricka vilken ton som helst så är Helene känd för sin känsla och inlevelse när hon sjunger, vilket är ganska klassiskt för en musikalartist. Hon har även på senare år gjort succé på de svenska topplistorna med mer musik av Björn och Benny, bland annat med låten “Du är min man”, som spelades in tillsammans med Benny Anderssons orkester år 2004.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *