Att svenska artister står sig bra runt om i världen syns tydligt på de framgångar som kompositörer, dansare och sångartister skapar sig. Ibland är deras karriärer större utanför Sveriges gränser och de har hittat en publik som tar dem till sina hjärtan på ett fantastiskt sätt. I Sverige var till exempel September, eller Petra Marklund, stor som discodrottning med sin starkt drivande musik med de starka beatsen som dominerade dansgolven världen över. I Sverige slog hon igenom i TV-rutan och programmet “Så mycket bättre”, där hon tolkade andra svenska artisters låtar och de fick gräva i hennes skattkammare av låtutbud. Men hur kom hon och många andra dit dem är idag och hur ska andra göra för att skapa sig en karriär inom sång eller dans?

Vi har mycket att tacka vårt lilla svenska språk för framgångarna internationellt. Vi lär oss tidigt engelska, använder vår engelska, reser mycket och har ett internationellt sätt att förhålla oss till olika kulturer. Många svenskar är flitiga på Youtube, följer intressanta kanaler, skapar sin egen kanal, sprider sina alster och här har flera olika artister upptäckts. Många gymnasieskolor har dans, teater och musik som specialämnen och satsar på att attrahera dessa ungdomar och ge dem en grundläggande utbildning och skolning i de olika delarna av artisteriet. Skolorna erbjuder grundläggande kunskap inom musikhistoria, komposition, olika instrument och hur man rent tekniskt sjunger och dansar. Lägg därtill engagerade lärare med egna karriärer bakom sig som inspirerar, instruerar och stöttar de som vill satsa på en artistkarriär.

Kommunala kulturskolor kan vara grunden till det svenska musikundret

Kulturskolorna runt om i landet skapar många av de otroliga förutsättningar som är så självklara för en del barn och deras föräldrar. Utan större kostnader och under lika former får musikintresserade möjlighet att låna och prova på olika instrument eller lära sig de allra senaste dansstegen. Detta kan mycket väl vara en del av det svenska musikundret och en stor anledning till att våra fantastiska talanger faktiskt vågar ta sig utanför rikets gränser och pröva sina vingar. Kulturskolor drivs i både kommunal och privat regi och har ett ansvar att erbjuda ett varierat utbud som subventioneras av kommunerna. De privata kultur- och artistskolorna jobbar ofta på uppdrag av kommunen eller bedriver helt privata verksamheter.

Idol, Talang och flera andra TV-program

De olika talangprogrammen som visas i TV har utan tvekan skapat svenska stjärnor med både kortare och lite längre karriärer. I de bästa säsongerna får vi vanligtvis se hur de tävlande utvecklas under programmets gång med de kritiska domarna och jurymedlemmarnas vakande ögon på sig. Många av vinnarna och andra deltagare tenderar sedan att ställa upp i musiktävlingen som får svenska folket att samlas hemma i sofforna, nämligen Melodifestivalen. Det är få länder som har ett så välutvecklat system, utdragen tävling med olika kval, andra chansen och final. Detta ger även plats till ett flertal nya och kommande stjärnor som har chansen att slå igenom inför en stor publik i Sverige. Lyckas de vinna så har de alla möjligheter att skapa sig en internationell karriär.

Privata artistskolor – Här har ni Susanne och Carola

Här är två erfarna tjejer som har skinn på näsan och en stark vilja att utveckla talanger och lära ut allt de kan. Susanne Bertlin har skapat sitt eget skolkoncept för artister där hon betonar vikten av att vara egen och unik samt att plocka fram sin egen talang och utveckla den till det bästa man kan. Hon skapar en gemenskap, teamwork och utvecklar en styrka hos varje individ. Hon vill dela med sig av erfarenheter och hjälpa andra. Carola är ytterligare en stark artist med en strålande karriär och stor kunskap att dela med sig av. Hon har tidigare haft planer på att driva en artistskola och gör nu ett nytt försök att förverkliga detta i Sigtuna kommun och Steninge slottsby.

Dansande svenska talangerna har flera akademier att välja på

Dansskolor har funnits länge i Sverige. Kungliga balettskolan och Balettakademien är två av många alternativ för idag fullkomligt sprudlar det av olika dansskolor runt om i landet. Ofta har de en eller ett par inriktningar, allt från klassisk balett till de moderna dansstilarna som Hip Hop, Street Dance och fler därtill. Här skolas musikalartister och dansartister som kommer att synas bakom berömda sångare och dansare med solokarriärer. Många av de som driver skolor och akademier inom dans har varit dansare under lång tid och vill själva utveckla nya talanger och dela med sig av den erfarenhet de har samlat ihop. Många syns i olika danstävlingar på TV och får en helt ny och bredare publik att intressera sig för dansen som sport och uttrycksform.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *