Välkomna till en hemsida om de mest kända svenska dansarna och sångarna genom tiderna. Självklart är det en hel del tycke och smak som avgör vilka som står längst upp på prispallen i de konstnärliga uttrycken som dans och sång. Vi försöker ändå plocka fram några guldkorn och några favoriter från de långt gångna åren och även från de mer moderna och nu verksamma artisterna. För det är just artister de är, sångare och dansare och från Sverige har de varit flera som slagit igenom internationellt. Antingen uppträder de som soloartister eller i någon av våra välkända musikband. Bara tänk ABBA, Ace of Base, The Cardigans och många fler som har haft ett flertal listettor på världens olika hitlistor. Dansarna håller en annan profil, de har inga listor att toppa utan här ser man fler musikaler och uppsättningar för balett som de stora målen.

Historiskt sätt har Sverige haft ett flertal mycket välkända sångare som än idag har status som världsstjärnor och firas med jämna mellanrum runt om på kända operahus eller via filmer som visar deras liv och leverne. Några av de mest välkända är utan tvekan Jussi Björling och Zarah Leander. Två karaktärer som var med och grundade det svenska musikundret som vi lite generellt säger idag. Jussi Björling föddes 1911 i Borlänge. En ung Jussi blev upptäckt vid 17 års ålder, då noterades just att han var en talang och att han skulle tas om hand, detta utav Kungliga Operans chef. Zarah Leander eller Sara Stina Hedberg som hon hette som ung, föddes 1907 i Karlstad. Hon blev känd i Sverige som schlagersångerska och revyartist. Utomlands blev det mycket filmroller och hon är även känd för sin mörka sångröst. Ihop med Greta Garbo var Zarah Leander en av Sveriges riktiga divor.

Kända sångare i modern tid

Sverige fortsätter sin utveckling och snart dyker det upp fler kända duktiga sångare från det lilla landet i norr. Under 60-talet bildades grupper som slog stort och tidigt 70-tal kom vår tids största musikexport, ABBA. ABBAs sångare, de fyra bandmedlemmarna men framför allt Anni-Frid och Agneta hade röster som inte kunde mäta sig med mycket annat och som kompletterade varandra och bandets musik på ett fantastiskt sätt. Idag har vi band som The Cardigans med sångaren Nina Persson, många hårdrocksband med både musiker och sångare som slår stort internationellt. I spåren av Jussi Björling och Zarah Leander har Malena Ernman och Ann-Sofie von Otter vunnit stora framgångar på de internationella operascenerna. Ann-Sofie som mezzosopran och med den prestigefulla och hedrande titeln hovsångerska. Malena Ernman, även hon mezzosopran och hon har invigt många ickekunniga i operans fantastiska värld genom att synas på de mer poppiga och mångkulturella scenerna.

Kända dansare från Sverige

Det finns inte jättemånga stora dansare från Sverige men de som slår igenom utomlands har alltid fått fin kritik för sin välvilliga inställning till träning och sitt ambitiösa sätt att jobba. Vi plockar här fram några av de bästa dansarna både från förr och i modern tid. Balett, den klassiska av de klassiska danserna som finns. Ett dansuttryck som talar till en kunnig publik världen över. Vår mest välkända balettdansös är utan tvekan fantastiska Anneli Alhanko. Med finsk familj och född i Colombia blev och är hon idag Sveriges första och enda hovdansare. Anneli har gjort alla de stora och välkända ballerinarollerna. Idag fullkomligt sprudlar det kring svensk dans och flera riktigt duktiga killar och tjejer kan idag försörja sig som dansare. Ur ett internationellt perspektiv har de ibland svårt att slå igenom då konkurrensen är stenhård. Vi nämner några av de mest framstående på vår hemsida.

Den svenska dans- och sångeliten, hur blev de så kända?

Hur kommer det sig att det lilla landet i norr får fram så många duktiga artister? Ja, det finns många teorier om detta och vi kommer att nämna några och filosofera kring detta längre fram. Vi kan dock konstatera att vår tillgänglighet och tillåtande filosofi om att idrott är till för alla och att det inte ska kosta orimliga pengar att vara med, ger ett positivt utslag. Det växer fram en liten men högkvalitativ elit som har stora möjligheter att åka ut i världen och prova sina vingar. Här finns stipendier att söka, bra artistskolor, underhållningsprogram med kvalitativa deltagare, domare och instruktörer och vi har lätt att hitta förebilder. Förebilderna är inte alltid svenska men dagens ungdom har inga problem att läsa, lyssna och inspireras via internationella kanaler som exempelvis YouTube. De är duktiga och framstående och vågar prova på nya saker. För oss andra är det en stor inspirationskälla

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *