Gina Tse är ett känt namn inom dansen – hon är nämligen en av Sveriges främsta balettdansöser. Som premiärdansare vid Kungliga operan vet hon hur viktigt det är att både kropp och huvud är i samspel för en lyckad föreställning. Detta är något som Gina lärt sig under åren. Hon föddes in i en brittisk-kinesisk familj i staden Leeds i England år 1979. Redan som tvååring började hon dansa balett och när hon var åtta började hon på anrika Royal Ballet School i London. Där studerade hon i hela tio år. Den sista tiden var inte endast en dans på rosor. Gina skadade foten och var tvungen att operera den. I samband med skadan tog hon beslutet att sluta med dansen för att istället satsa på musikal. Under sina fem musikalår hann hon medverka i uppsättningar som The King and I och The Lion King.

Gina kunde dock inte släppa tanken på baletten och efter fem år sökte hon in till English National Ballet. Trots att hon varit ifrån dansen under flera år kom hon in och arbetade på teatern under två år. När året hade blivit 2004 bestämde Gina och hennes partner sig för en flytt till Sverige och Stockholm. Hon sökte till och kom in på Kungliga operan där hon blev första solist år 2007. Inom baletten innebär det att hon blev kontrakterad på livstid. Det högsta och finaste du kan vara inom baletten är premiärdansös och detta var en titel som Gina förtjänade år 2012. Hon fortsatte sitt arbete på operan, men år 2014 utökade Gina sin yrkesroll med att även börja undervisa i dans. Med sitt egna företag Ballet International har hon inte bara undervisat i Stockholm, utan även i Hong Kong och England.

Att hitta balans

Gina har vid olika tillfällen i livet tagit en paus från dansen. Första gången var ofrivillig och pausen berodde på en skada. De andra två gångerna var pausen välkommen i och med barnafödande. När hon blev mamma insåg hon vikten av balans i livet. Efter den första graviditeten kunde hon komma tillbaka till baletten relativt snabbt. Något som inte var lika självklart efter den andra. Det skiljer nio år mellan hennes barn och hon märkte att kroppen behövde längre återhämtning efter andra födseln. Efter tio veckor började hon så smått träna pilates för att stärka kroppen. När det hade gått fyra månader tog hon sig till jobbet och danslokalen för att stretcha, böja och tänja ut kroppen vid stången. Vid sommarens början var Gina redo att börja dansa på heltid igen, något som hon hade längtat efter under föräldraledigheten.

Starkast vid 38 år

Att Gina började jobba heltid nio månader efter barnet var fött hade flera orsaker. Dels längtade hon tillbaka, men även hennes själ behövde dansen. Hon tyckte det var meditativt att få komma tillbaka ut på scenen och dansa balett. En annan anledning var att livet som balettdansös är så kort. När hon födde andra barnet var hon 38 år och hon visste att hon kommer sluta när hon blir 42 år. Dansen hjälper också till i vardagslivet, inte bara genom att den skapar lugn, utan den stärker också kroppen. Att som mamma ha både en stark kropp och ett starkt psyke tycker Gina är viktigt. Hur hon mår speglas även på scen. Kroppen är en idrottares, men i huvudet måste dansarna också vara artister som ska förmedla känslor till publiken. Allt måste helt enkelt ha en balans.

Träningstips från Gina

Sedan några år tillbaka är Gina en av klädmärket Casalls modeller. I samband med en plåtning för märket gjorde hon en intervju där hon gav sina bästa träningstips. Att hålla kroppen mjuk och spänstig anser Gina vara något av det bästa du kan göra. Det bidrar nämligen till att blodtillförseln i musklerna ökar och du kan känna dig smidig redan i början av passen. Hon tycker också att en så kallad foam roller eller en speciell boll som du masserar över speciella punkter är bra redskap som hjälper kroppen att inte spänna sig. Mycket verkar handla om att skapa balans för Gina, men hur håller hon uppe humöret och motivationen? Hon anser att nyckeln är att tänka positivt. Att förmågan att se det ljusa är människans största tillgång och redskap. Har vi en positiv bild av oss själva är allt möjligt menar hon.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *