Balettakademien i Sverige har fostrat många duktiga dansare och firade en härlig 60-årig födelsedag 2017. En dag fullspäckad av det bästa och mesta som svensk dans kan presentera och det är inte lite. Här blandades fantastiska föreställningar med dansare och koreografer från hela spektrumet av dans. Dans som uttrycksform och mer eller mindre gymnastiska uppvisningar, dans som motion och nytänkande genreöverskridande. Många av dagens mest kända dansare och koreografer gick samman för att visa upp Balettakademiens många sidor och stora kvaliteter. Det blev en fantastisk födelsedag och vi ser redan fram emot nästa. Många av våra idag berömda dansare har gått sin utbildning på Balettakademien men vi backar tillbaka klockan långt bak i historien och ser vad Sverige kunde erbjuda världen då.

Sverige hade en balettopera och en av de mest eftertraktade dansöserna och ballerinorna var utan tvekan Hedda Hjortsberg. Hon föddes 1777 och avled vid 90 års ålder år 1867 efter ett fantastiskt liv som erkänd balettdansös. Hon kom aldrig utanför Sveriges gränser men dansade mot flera av dåtidens mest kända balettdansare som hade tjänst på Kungliga Operan i Stockholm. Hon räknas som Sveriges första riktigt erkända balettdansös. Idag har Sverige ett tiotal hovdansare och den mest kända är Anneli Alhanko, mer om henne längre ner. En annan kvinnlig dansare, Marie Lindqvist, är mer känd utanför Sveriges gränser än inom. Hon har gästspelat på flera berömda dansscener i USA, Japan och Europa och har gjort flera uppsättningar på den klassiska Bolsjojteatern i Moskva.

Anneli Alhanko

Med sin brokiga bakgrund, född 1957 i Bogotà, Colombia av finska föräldrar kom Anneli Alhanko som fyraåring till Sverige. Hennes talang för dans och klassisk skolning som balett upptäcktes tidigt och hon utbildade sig vid Kungliga Svenska Balettskolan. Efter sina studier fick hon en anställning på Kungliga Teatern, där hon rivstartade sin karriär med huvudrollen i klassiska Nötknäpparen. Hon var den första svenska som blev inbjuden till Moskva och den välkända Bolsjojbaletten och fick därmed en strålande karriär att se fram emot. Hon utnämndes till “Prima ballerina assoluta”, en titel inte många dansare i världen kan ståta med. Under 20 år var Anneli Alhanko aktiv som dansare och efter att hon gått i pension från Kungliga Baletten ses hon i andra spännande dansprojekt.

Charlotta Öfverholm och Peter Svenzon

Peter Svenzon är en av nutidens främsta dansare. Han är från början breakdansare och utbildade sig sedan på Balettakademien i Göteborg. Svenzon fick en internationell karriär och dansade sig fram på scener och teatrar runt om i Italien, Tyskland, Danmark och Norge. Han återvände till Göteborg och skapade sin egen dance- och performancegrupp, Art of Spectra, och jobbar idag mest som koreograf med uppsättningar runt om i landet. Charlotta Öfverholm är även hon idag känd koreograf och jobbar ständigt med dansen, dansens betydelse för utveckling och dansares möjligheter att få åldras i sitt yrke. Charlotta har en gedigen utbildning och massor av danserfarenhet internationellt, framför allt i USA. Hon landade i Sverige 1996 då hon grundade sitt eget danskompani, Compagnie Jus de la vie.

Dansgruppen Bounce och Fredrik Benke Rydman

Bounce är ett koncept som gick rakt in i svenskarnas hjärtan. Det är ett danskompani med modern utstrålning, fräcka och annorlunda danssteg, blandat tjejer och killar med tuff utstrålning och mer eller mindre akrobatiska danser. Det blev fräckt att dansa hip hop, street dance och breakdance. Bounce låg helt rätt i tiden och har banat väg för kanske framför allt killarna i dagens Sverige, att de vågar ta stegen ut i dansens fantastiska värld. Bounce bestod av Fredrik Benke Rydman, Jennie Widegren, Alvaro Aguilera, Filmon Fidde Michael, David Dalmo, Ambra Succi och Joe Jobe. Ett flertal andra dansare har passerat gruppen som skapades 1997 och avslutades 2010. Fredrik Benke Rydman och Ambra Succi syns numer flitigt som koreografer och idésprutor i stora dansarrangemang som till exempel eurovisionsfestivalen.

Duktiga sportdansare

Sportdans är en klass för sig och har kanske inte samma höga status och möjligheter som finns för de bästa inom den klassiska dansen. Men Sverige har en gedigen danstradition inom sportdans som grundar sig i de alla landsbygdsgillen och traditionella danser. Vår klassiska dans bugg har internationell status och dansas i olika varianter på högsta nivå, vilket innebär både SM-, EM- och VM-status. De svenska sportdansarna gör helt enkelt riktigt bra ifrån sig. Angelica Källström i par med Benjamin Österlund hör till det mest meriterade sportdansparen i Sverige. Några av de titlar de lyckats dansa hem är EM-guld i bugg år 2007 och år 2008 slog de till med ett VM-guld i jitterbugg.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *