I Sverige vill fler än någonsin lära sig att sjunga, dansa och spela. Någonting som de kommunala musikskolorna gläds åt. Musikskolorna eller kulturskola som det heter i vissa delar av landet, har tyvärr hotats av nedläggning under lång tid. Som vanligt handlar det om att det saknas pengar. Trots hotet vill fler barn och ungdomar lära sig ett instrument, sjunga eller dansa. I vissa delar av landet har den största ökningen bestått av dansintresserade elever. Detta gäller bland annat i Jönköping där bristen på utbildade lärare har gjort att det varit svårt att möta efterfrågan. Trots allt kan de erbjuda vitt skilda danser som jazzdans, balett och street dance. Något som är möjligt tack vare ekonomiskt stöd från Statens kulturråd.

Lärarna på Jönköpings kulturskola tror att den traditionella kulturskolan håller på att förändras. Under 1980- och 90-talet var det vanligt att elever i årskurs tre fick börja spela sopranblockflöjt för att gå vidare med andra instrument i högre årskurser. Nu för tiden är det möjligt att börja exempelvis med dans redan som fyraåring. Kämpande föräldrar, lärare och kulturintresserade politiker är anledningen till att musik. och kulturskolor har klarat sig trots hot om nedläggningar. Kanske kan en del av intresset bero på program som Idol och Talang vilka båda går på TV4. Personerna som söker är inte sällan unga som hoppas på en blomstrande sång eller artistkarriär. Flera av våra stora stjärnor har gjort sitt första framträdande i dessa program.

Talangjakter

Både Idol och Talang är en typ av talangjakt där det gäller att vaska fram morgondagens stjärnor. Idol gör sin fjortonde säsong i Sverige hösten år 2018. För att söka måste du ha fyllt 16 år. Sökandet efter nästa stora idol inleds med en turné där jurymedlemmarna åker runt hela landet för att hitta nästa stora artist. Du måste kunna sjunga, ha en utvecklingspotential, ett personligt uttryck och dessutom stämma in i formatet. Många drömmar krossas men flera har också uppfyllts. Några som har lyckats och som dagens sökande ser upp till är Agnes, Lisa Ajax, Danny Saucedo, Loreen och Måns Zelmerlöw. De två sistnämnda har dessutom både tävlat i Melodifestivalen och vunnit Eurovision Song Contest.

Sverige är en musikexport

Sverige har under många år varit en stor musikexport men hur ser framtiden ut? Det går så klart inte att säga med säkerhet men framtiden ser fortsatt ljus ut. Sverige kallas faktiskt för “det stora musikundret”. Vi är ett litet land med relativt få invånare men ändå har vi kunnat få fram stora namn. Abba är ett givet exempel men mer aktuella artister och grupper är exempelvis The Cardigans, The Hives, Robyn, Icona Pop och Zara Larsson. Vi ska inte heller glömma världsstjärnorna i Swedish House Maffia eller Avicii. Producenter och låtskrivare som Max Martin, Andreas Carlsson, Carl Falk, Red One och Anders Bagge har haft flera samarbeten med världsstjärnor som Celine Dion, Madonna och Britney Spears.

Stark körtradition

Traditionen att sjunga tillsammans i kör är unik för Sverige. Körtrenden verkar vara större än någonsin och trenden verkar inte avta. Det märks dels på körverksamheter runt om i landet och dels på populära program som Allsång på Skansen och Lotta på Liseberg. Unga och äldre sjunger tillsammans på lika villkor. Äldre låtskatter som Evert Taubes visor blandas med nyare sånger av Veronica Maggio och Magnus Uggla. Traditionellt har körverksamheten varit stark i kyrkor och i skolor men både musikskolor och privata föreningar anordnar körverksamheter. Körerna kan ha olika inriktningar och även vara åldersindelade. I kyrkan sjungs naturligt nog mest psalmer och kristna sånger men vid skolavslutningar kan repertoaren breddas. När gruppen Kent slutade gavs också hyllningskonsert i GA-kyrka i Helsingborg.

Kommande trender

Kent var ett av de första banden som sjöng på svenska och som fortsatte skriva på hemspråket under hela sin karriär. Under 1990-talet ansågs det inte lika coolt att ge ut musik med svenska texter som det gör idag. Det verkar som att trenden har svängt de senaste åren och fortsätter att göra så. Mando Diao tog steget från engelska till svenska med sin platta Strövtåg i hembygden. Andra som övergått till svenska är Danny Saucedo, Molly Sandén och Little Jinder. Kanske är det så att texterna blir närmare och når djupare in i själen när de skrivs på just svenska än exempelvis engelska. Frågan är också om den stora house-vågen är över eller kommer den på nytt när Swedish House Maffia nu har återförenats?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *